Voordat u een auto exporteert

ik wil mijn auto verkopen

Soms is het exporteren van een auto een betere oplossing dan het gewoon binnen Nederland verkopen. Sommige auto’s zijn geliefder in het buitenland of de auto wordt door de nieuwe regels moeilijk te onderhouden binnen Nederland. Uw auto exporteren is in zulke situaties dan een optie waar u zelf meer van profiteert. Exporteren hoeft niet zo moeilijk te zijn als u zou verwachten, zolang u maar weet wat de voorwaarden ervan zijn.

Voorwaarden aan een export auto

Veel landen hebben verschillende vereisten documenten die meegestuurd moeten worden. Zorg dat al deze documenten compleet zijn voordat u de auto hier afmeldt. Ook is het kentekenbewijs een verplichte eis bij de auto. Deze kan niet meer worden aangevraagd als de auto is afgemeld. Binnen Europa bestaat er een Europese Goedkeuring, dit kan als Certificaat van Overeenstemming bij de auto zitten. Als uw auto dit certificaat heeft is de export veel gemakkelijker. Als er alleen een Individueel GoedkeuringsCertificaat aanwezig is, is deze alleen geldig binnen het land waar het vergeven is. Andere landen kunnen andere eisen hebben voor aanwezige certificaten.

Handige dingen om te weten

Als u particulier de auto in het buitenland aan iemand verkoopt, zorg ervoor dat de koper de auto op zijn naam exporteert, vooral omdat dit niet meer mogelijk is zodra de auto is afgemeld voor de export. De naam op wie de auto geëxporteerd wordt is de naam die op het nieuwe kentekenbewijs komt te staan. Wie op het kentekenbewijs staat is verantwoordelijk voor het auto exporteren. Het is goed om met de koper naar een RDW locatie te gaan zodat de overschrijving daar plaats kan vinden. Zorg dat u van tevoren weet of de auto met een exportkenteken de weg op mag in het land van bestemming. Dit kan wisselen per land. De kosten bij de RDW om een auto te exporteren zijn €10,30.