Wat is een Agave plant?

Een Agave is een soort vetplant. De plant heeft mooie bladeren in diverse tinten donker en lichtgroen. Het vocht en zijn voedsel wordt bewaard in de bladeren. De plant heeft daarom ook minder water nodig dan andere planten. De bladeren zijn net als bij de Aloë Vera stevig en dik. Aan de uiteinden van de bladeren zitten stekels. Sommige soorten zijn vrij van stekels. De plant is uniek en een tikkeltje mysterieus. Je zou ze zien als exotische jungle planten met hun aparte uitstraling. De Agave plant kan mooi in de tuin tussen cactussen en vetplanten worden geplaatst. Ook in combinatie met wat stenen en rotsblokken of dichtbij een vijver kunnen Agave planten een ware eye-catcher zijn.

Agave planten aanschaffen voor huis en tuin

De plant is te koop in 70cm, 50cm of er tussenin. De meeste Agave planten hebben stevige robuuste puntige bladeren. Enkele soorten hebben smallere bladeren. Er zijn diverse soorten. Sommigen hebben recht omhoogstekende bladeren en anderen hebben weer meer een bolvormig design. Elke plant heeft zijn eigen patronen en groentinten. Licht, donker, helder en vaalgroen zijn de meest voorkomende voor enkelkleurige Agave planten. De meerkleurige Agaves hebben donkergroene zij-strepen en in het midden lichtgroene strepen. Wist je dat in Mexico Tequila uit de Agave plant wordt gemaakt? De bijzondere blauwe Agave wordt hiervoor gebruikt.

Leven en groei van de Agave

De Agave heeft een langzame groei en daardoor zeer lange levensduur. Ook zal de plant de eerste jaren na aanschaf stabiel blijven qua uiterlijk. In de winter en herfst zou hij dan ook niet zijn bladeren verliezen. De Agave vergt daarom weinig onderhoud en staat ideaal in een groene tuin. De plant kan goed worden gecombineerd met andere bomen en struiken voor variatie. De planten kunnen over het algemeen niet tegen vorst. In de winter kunnen ze het beste in een pot worden geplaatst en binnen worden gezet. Ze kunnen in de warme maanden het beste buiten worden gezet. Flexibel wisselen is daarom noodzakelijk bij deze plant. De volle zon of een beetje schaduw is het beste voor de groei. Ze moeten ook extra water in de zomer als het droog weer is.