Slijpen, slijpen en nog eens slijpen

1 gereedschap

Metaal, steen of hout, sommige materialen zijn zo moeilijk om te breken, dat je soms bijna je eigen lichaam breekt wanneer je het probeert te bewerken. Soms kun je het materiaal nog breken door het object schuin tegen de muur te zetten en er een harde trap op te geven. Maar dit werkt zeker niet altijd.  Gelukkig bestaan er apparaten die je kunnen helpen verschillende materialen te bewerken. Denk eens aan een haakse slijper. De haakse slijper is een zusje van de slijptol. Ze lijken erg veel op elkaar, alleen is het verschil dat de haakse slijper haaks staat en de slijptol gewoon recht. Wat logisch is, want de haakse slijper heet natuurlijk niet voor niets de haakse slijper.

Meest gebruikte gereedschap in de garage

De haakse slijper heeft iedereen in zijn garage of werkplaats liggen. In de metaalbewerkende industrie wordt er het meest gebruik gemaakt van de haakse slijper. Het is namelijk goed gereedschap voor het afbramen, door slijpen, ontbramen en ontroesten van materialen. Metaal, steen en hout kun je goed bewerken met de haakse slijper, dat gaat dus een stuk makkelijker dan met je eigen lichaam. Welk formaat haakse slijper het beste voor jou is, hangt af waarvoor je de slijper wil gebruiken. Je hebt namelijk kleine formaten slijpers die geschikt zijn voor thuisgebruik. Het voordeel van dat ze kleiner hebben is dat ze wendbaarder zijn en makkelijk op te bergen zijn. Grote slijpers worden meer gebruikt voor het grote werk en grove werk.

Verschillende aandrijvingen

De haakse slijper kan op verschillende manieren worden aangedreven. Voor de hand liggend is natuurlijk een slijper die aangedreven wordt door elektriciteit. Maar je hebt ook slijpers die worden aangedreven door een accu. Het voordeel van een accu is dat je geen stroom nodig hebt tijdens het slijpen. Daarnaast is het wel nadelig dat je de accu dus moet opladen voordat je de haakse slijper kan gebruiken. Daarnaast heeft de haakse slijper verwisselbare schijven. Doorslijpschijven voor staal, slijpschijven voor steenachtig materiaal, afbraamschijven om te bramen en dergelijke staal weg te slijpen en widia- of wolfraam-freesschijven voor het bewerken van hout en speksteen. Kolomboormachine