Hoe bereid ik me voor op een marathon?

3 laarsjes

Een marathon lopen is niet zomaar iets. Het kost een hoop doorzettingsvermogen om een hele marathon te lopen. Daarnaast is er ook een heel proces aan voorbereiding waar veel mensen al snel afhaken. Een marathon is 42 km lang en het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden. Doe geen leuke boots aan maar pak de sportschoenen uit de kast en start met rennen. Een hele marathon rennen is sowieso niet aan te raden voor beginners. Je kunt misschien beter beginnen met een halve marathon. Als je al een redelijke conditie hebt is dit misschien wel een leuke uitdaging.

Training

Begin rustig bij het begin. Loop niet te hard van stapel en ga niet gelijk 40 kilometer rennen, want dat houd je zonder training niet vol. Het is handig om een aantal weken van tevoren een schema te maken zodat je weet dat je op tijd bij de 42 kilometer bent. Plan dit ruim in voor het geval dat je een keer niet aan een training toe komt. Het is cruciaal om hier ook genoeg rust in mee te nemen. Alleen maar rennen is erg vermoeiend en houd je ook niet vol. Focus ook nog niet te veel op je snelheid, want dat kan je later nog verbeteren. Vergeet ook niet om een warming-up en een cooling down te doen om de kans op blessures te verminderen.

Dingen om mee te nemen

Als de dag van de marathon is aangebroken zijn er een paar dingen die je niet moet vergeten. Drink genoeg water (maar niet te veel, want dan gaat het klotsen) en drink ondertussen ook nog water. Een sportdrankje kan ook helpen en bevat suikers. Drink echter geen alcohol. Doe ook goede schoenen aan waar jij comfortabel lang in kan rennen. Geen mooie boots of hoge hakken, maar echt sportschoenen. Sportkleding hoort er dan natuurlijk ook bij. Doe geen drie lagen kleding, want dan krijg je het enorm warm.