Het belang van een krediet check

Krediet check

Als consumenten een duur product op afbetaling willen kopen zal het bedrijf dat een lening verstrekt standaard een krediet check laten uitvoeren. Het bedrijf weet dan of die consument bij andere leningen een betalingsachterstanden heeft. Op basis van die informatie kan worden besloten om de consument wel of niet een betalingsregeling te verstrekken. Deze mogelijkheid bestaat dankzij het BKR, waar de gegevens van alle consumenten met een lening in staan. Voor zakelijke klanten bestaat zo’n register niet, maar het is wel degelijk mogelijk om een zakelijke krediet check uit te laten voeren.

Krediet check

Twee soorten krediet check

CBMK is een bureau dat zich heeft gespecialiseerd in de advisering op het gebied van de financiële administratie van bedrijven. Deze dienstverlener biedt twee soorten krediet check aan. De eerste is een online krediet check, die klanten van CBMK zelf kunnen uitvoeren. De informatie die verstrekt wordt is tamelijk basic, maar voldoende om conclusies te trekken of het met het betreffende bedrijf in financieel opzicht goed gaat. De tweede soort krediet check wordt uitgevoerd door personeel van CBMK. Zij maken een gedetailleerd rapport op van de financiële situatie van een bedrijf.

Het doel van een krediet check

Het is voor bedrijven geruststellend om te weten dat hun zakelijke klanten en partners financieel gezond zijn. De kans is groot dat facturen dan op tijd worden betaald en dat er geen moeizame gang naar de rechter nodig is om betaling af te dwingen. Met een krediet check is die informatie snel beschikbaar. Wees er overigens tegenover klanten en partners open over dat je altijd een krediet check laat uitvoeren. Een krediet check is immers geen signaal van wantrouwen, maar een bescherming tegen het ontstaan van achterstallige betalingen.