Besmet met legionella, wat nu?

Vorige zomer heb ik een besmetting gehad met de legionellabacterie. Ik had niet de veteranenziekte, maar de lichtere vorm. Dit wordt de legionella-griep genoemd. De besmetting gaat op dezelfde manier als de veteranenziekte maar veroorzaakt minder heftige verschijnselen. Een dag of 5 heb ik last gehad van wat koorts en hoesten. Ik voelde me grieperig en had spier- en hoofdpijn. De huisarts vertelde me dat ik dit griepje even rustig moest uitzieken. De veteranenziekte heeft een heftiger verloop na de besmetting met de legionellabacterie. Toch als je er op tijd bij bent kan deze vorm snel met antibiotica worden genezen.

Hoe voorkom ik een besmetting?

Biobeheer

Het is lastig om een besmetting te voorkomen. Sauna’s, zwembaden, hotels en campings kunnen deze bacterie in hun openbare ruimtes hebben zonder dat je hier weet van hebt. Door nevel in te ademen, onder de douche bijvoorbeeld, kun je een besmetting oplopen. Door de overheid zal meer preventief worden gecontroleerd op legionellabacteriën. Een besmetting is echter niet altijd te voorkomen. Er worden vaak stappen ondernomen als er gevallen met deze bacterie worden geconstateerd. Mijn besmetting heb ik in de zomer van 2017 opgelopen op een camping in Frankrijk. Gelukkig kreeg ik geen veteranenziekte en was ik met een paar dagen weer de oude!