Zwarte deurklinken – het perfecte detail
Vooropgesteld, zwart is net als wit geen kleur. Maar zo wordt ‘ie wel gezien als je het over woonstijlen en woonsferen hebt. Zwart gaat namelijk heel mooi samen met de meest diverse kleurencombinaties. Zelfs een klassieke woonstijl is met zwart mooi te accentueren. Dit is meteen het punt waar het om draait: zwart werkt in accentvorming. Want ga je een hele wand van je woonruimte zwart kalken, dan lijkt je kamer net een donkere club. Dan wordt het daglicht door al dat zwart gewoon weggezogen. Je haalt alleen mooi resultaat met een grote zwarte muur als je verder enorme raampartijen hebt en het daglicht ruimschoots naar binnen stroomt. Beter is het om zwart alleen in details te laten spreken. Zoals bijvoorbeeld door zwarte deurklinken aan te brengen.
Zwart werkt vooral in het klein goed uit
Een van de meest in het oog springende onderdelen van deurbeslag is wel de deurklink, vaak begeleid door een schild. Dat kan een rozet, een kortschild of een langschild zijn. In een enkel geval is het niet meer dan een ring. Klink en schild zijn een aansprekend detail van elke deur. Klein als ze zijn, vallen ze toch snel op, ook omdat de wat vooruitstekende klink een dieptewerking geeft. Ga je deurklinken nu in zwart uitvoeren, dan versterk je de details. Dat kan bijzonder mooi uitwerken. Er zijn twee richtingen om dat uitwerken gestalte te geven: kiezen voor klassieke klinken of voor moderne krukken.
Klassieke zwarte deurklinken
Klassieke klinken van (deels) zwart materiaal zijn vaak matzwart. De greep is soms verrijkt met peperduur ebbenhout, een houtsoort die van nature al naar zwart neigt. Ook het ‘eerste plastic’, bakeliet, is vrijwel altijd in een zwartgrijze tint uitgevoerd. Door de vraag naar ebbenhouten en bakelieten klinken heeft de industrie deze opnieuw in productie genomen en zijn ze als retromodellen te koop. Er zijn ook mooie barok- of rococoklinken, zeer ornamentrijk en in zwart uitgevoerd.
Moderne zwarte deurklinken
Ook moderne deurklinken zijn in diverse zwarte uitvoeringen op voorraad. Bij moderne klinken gaat het vaak om strakke modellen, bijvoorbeeld in bauhaus stijl of in een minimalistisch design. Schilden worden dan als overbodig gezien en de schroefjes mogen niet zichtbaar zijn. Vanaf afstand doen de zwarte moderne klinken aan als een enkel streepje dat zich horizontaal net voor de deur uitstrekt.
Niet alle zwart is gelijk
Zwart mag dan geen kleur heten, er zijn wel degelijk tinten van. Een goed voorbeeld is antraciet zwart. Dit lijkt eerst echt zwart maar doet bij nadere beschouwing toch meer grijs dan zwart aan. Er val ook een soort donker cyaan (blauw) in te herkennen. Antraciet is door die tint wat meer ingehouden dan vol zwart. Een andere variant is gitzwart. Deze kleur vind je ook veel bij de modieuze metalen deuren van vandaag de dag, de deuren die in staal en glas zijn uitgevoerd. Gitzwart moet je zien als een matte uitvoering van zwart. Een gedurfd maar chique zwart is in hoogglans aanwezig. Ga je je zwarte deurklinken in hoogglans uitvoeren, dan ondersteun je daarmee zowel een klassieke als ook een industriële woonstijl. Als jij vindt dat je toe bent aan vernieuwing, kun je deurbeslag bestellen bij Mooi Deurbeslag!